05.06.2021

Чи пов’язаний токсичний гепатит із прийомом БАДів?

Чи пов’язаний токсичний гепатит із прийомом БАДів?

Токсичний гепатит – це ураження печінки, спричинене різноманітними токсичними речовинами: продуктами побутової хімії, пестицидами … і ліками. Важливе місце серед токсичних уражень печінки посідають медикаментозні гепатити, що спричинені лікарськими засобами. Наприклад, такі поширені лікарські засоби, як сульфаніламіди, ацетилсаліцилова кислота, парацетамол, ібупрофен, гормональні контрацептиви, транквілізатори й антидепресанти токсично діють на печінку, якщо їх приймати неконтрольовано.

Деякі лікарські трави і дієтичні добавки теж можуть бути токсичними для печінки. 

Національним інститутом здоров’я США (NIH) була розроблена спеціальна база даних про гепатотоксичність ліків, лікарських рослин і дієтичних добавок. Понад 1000 ліків та лікарських рослин входять до цієї бази і, на жаль, цей список продовжує поповнюватися.

Потрібно бути національно орієнтованим у виборі лікарських трав і дієтичних добавок. Бажано орієнтуватися на трави, які ростуть на території, на якій ви народилися і живете. До такого не зовсім науково-доказового висновку я дійшов, переглянувши декілька оглядів, присвячених гепатотоксичності лікарських трав і дієтичних добавок на їх основі. Кожен може переконатися в парадоксальності мого висновку, якщо прочитає статтю.

Якщо проаналізувати наукову літературу, присвячену гепатотоксичності рослинних засобів, то можна виділити таких основних ворогів нашої печінки: 

Екстракт зеленого чаю 

Зелений чай – один із найчастіше вживаних напоїв у світі. Його щодня вживають сотні мільйонів людей. Вважають, що екстракт зеленого чаю має корисні лікувальні властивості. Останнім часом на ринку з’явилася велика кількість дієтичних добавок на основі зеленого чаю, які рекламують як засоби для схуднення. Хоча клінічні випробування чітко і не підтвердили зменшення ваги в результаті вживання цих добавок, але й не виявили якихось небажаних побічних реакцій. На цьому тлі було несподіванкою, коли в медичній літературі з’явилося понад 50 повідомлень про клінічне гостре ураження печінки із жовтяницею, пов’язаною з екстрактами зеленого чаю.

Продукція Herbalife

Дієтичні добавки Herbalife (Лос-Анджелес, Каліфорнія, США) випускають у вигляді напоїв, таблеток, капсул та енергетичних батончиків для контролю ваги, харчової підтримки й поліпшення самопочуття. Починаючи з 2007 року, було опубліковано кілька повідомлень про гепатотоксичність продукції Herbalife з різних країн (Аргентина, Ісландія, Ізраїль, Іспанія, Швейцарія), в яких описано понад 34 випадки. В огляді, опублікованому в LiverTox у квітні 2018 року, також ідеться про гостре ураження печінки тих, хто приймає продукти Herbalife. Але конкретні інгредієнти, які спричинили шкоду, досі невідомі

Аюрведичні рослинні продукти

Аюрведична медицина – це наука про рослинну систему зцілення, яку застосовують до цілої низки захворювань, яка виникла в Стародавній Індії. Як правило, вона складається з декількох рослин, але й мінерали також можуть входити до їхнього складу згідно з практикою «Rasa shastra» (поєднання трав з металами, мінералами і дорогоцінним камінням). Примітно, що 20–22 % аюрведичних лікарських засобів, виготовлених у США та Індії, випадково придбаних через інтернет у 2005 році, містили токсичні свинець, ртуть або миш’як.

Atractylis gummifera та Callilepsis laureola (Impila)

Atractylis gummifera – осот, що росте в середземноморських регіонах, де ідентифіковано його понад 26 видів. Ці рослини виділяють білувату клеєподібну речовину, яку діти часто використовують як жувальну гумку. Також її застосовують як жарознижувальний, протиблювотний, абортивний і діуретичний засіб. Повідомляють про більше сотні випадків ураження печінки та нирок, пов’язаних з прийомом A. gummifera. Серед хворих було багато дітей.

Чапараль

Чапараль (Larrea tridentate) виготовляють з листя пустельного чагарника, креозотового куща, що росте на південному заході США та в Мексиці. Його застосовують для лікування бронхіту, захворювань шкіри, раку, як альтернативні ліки від СНІДу, а також як анальгетик. Опубліковано декілька наукових статей про гепатотоксичність, пов’язану із вживанням листя чапаралю.

Чи продають цю траву в Україні? Так, продають. Та чи знають покупці про токсичні властивості цієї північноамериканської рослини?

Китайські рослинні ліки

Численні трави з Китаю протягом століть використовували як традиційні ліки. Китайські рослинні ліки, що досить популярні на Сході, також стали надзвичайно популярними серед західних країн як форма «природної» альтернативної медицини.

Більшість традиційних китайських ліків – це суміші із 4–6 різних трав. Проте, як правило, існує основний фармакологічно активний компонент, який називають «королівською травою». Вважають, що решта складників діють синергічно з «королівською травою», покращують імунну функцію або посилюють лікувальну дію «королівської трави». Таке поєднання різних трав робить ідентифікацію гепатотоксичних сполук надзвичайно складною. Проте сумної слави китайські дієтичні добавки набули завдяки непорядним виробникам, які додавали у свої рослинні суміші синтетичні наркотики або лікарські засоби. Крім того, часто в китайських БАДах знаходять пестициди, гербіциди і важкі метали. Зрозуміло, що визначити забруднення в китайських дієтичних добавках може лише спеціалізована аналітична лабораторія.

Стислий перелік деяких китайських трав

Цзінь Бу Хуан (Lypocodium serratum) широко застосовують як заспокійливий і знеболювальний засіб, оскільки містить levo‐tetrahydropalmatine – сильнодіючу нейроактивну речовину. Рослина містить лікоподін – отруту, яка паралізує рухові нерви. Вона також містить клаватин, токсичний для багатьох ссавців. У Північній Америці продавалась як «таблетки анодину» у 1990-х роках, а згодом була заборонена через переконливі повідомлення про токсичність (ураження центральної нервової системи, пригнічення дихання, серцево-судинний колапс і гепатотоксичність). Чи не входить ця трава до складу новомодних іноземних БАДів, що продають в Україні? Хтозна. Зрозуміло, що на етикетці цих дієтичних добавок з потужною «лікувальною» дією буде написано не «Made in Chine», а наприклад, «Made in Spain».

Махуан. Стебла цієї рослини містять алкалоїд ефедрин, їх застосовують в лікуванні астми та багатьох інших захворювань дихальної системи. Махуан використовують в китайській трав’яній медицині впродовж тисячоліть для лікування різних недуг. Нещодавно він з’явився на ринку як дієтична добавка і стимулятор. Його пропонують і як засіб для зменшення ваги. Хоча є наукові публікації, які свідчать про його токсичність для печінки.

Чи продають цю китайську траву в Україні? Продають. Чи знають покупці, а також продавці про її токсичні властивості? Очевидно, ні.

Dai-saiko-to (Sho-saiko-to, TJ-19, Da-chai-hu-tang, Xiao-chai-hu-tang) – китайські рослинні ліки, які широко застосовують в Японії для лікування захворювань печінки і є частиною японської медичної системи Кампо. Геніпозид є одним з основних іридоїдних глікозидів у плодах гарденії (Gardenia jasminoides), його застосовують у кількох китайських рослинних ліках Кампо (тобто Shui-Zhi-Zi, Сансісі) для лікування гарячки, захворювань печінки і раку.

Спорадичні випадки токсичності печінки, пов’язані з іншими китайськими травами, що містять Paeonia spp. (зазвичай використовують при екземі) та Polygonum multiflorum (Shou-wu-pian), також описані в науковій літературі.

Чистотіл великий (Chelidonium majus) – рослина, що зустрічається переважно в Європі і містить щонайменше 20 різних алкалоїдів, таких як берберин, коптизин, хелеритрин та хелідонін. Екстракти чистотілу використовувались для лікування жовчовивідних розладів і синдрому подразненого кишечника. У кількох звітах, переважно з Німеччини, де широко доступні комерційні лікарські препарати, що містять великий чистотіл, описано пошкодження печінки, пов’язані з цією травою.

Hydroxycut – популярна дієтична добавка, що складається з різноманітних рослинних сумішей, які претендують на посилення здатності схуднути. Повідомляють про кілька випадків гепатотоксичності, пов’язаних з гідроксикутом. Чи продають цей БАД в Україні? Так, продають. І на iHerb теж. Чи знають покупці і продавці про токсичні властивості цієї добавки? Очевидно, ні.

Кава (Piper methysticum, перець п’янкий) – рослина, що росте на південно-тихоокеанських островах, включаючи Гаваї, Вануату, Полінезію, Меланезію і деякі райони Мікронезії, де екстракт її кореневища зазвичай використовують для приготування традиційного напою для соціальних і рекреаційних цілей.

У західних країнах дієтичні добавки, що містять каву, рекламуються як засоби для зняття стресу, тривоги й напруги, а також при безсонні та симптомах менопаузи. У США та Європі опубліковані численні повідомлення про серйозну гепатотоксичність цих добавок. У 2002 році ці продукти були заборонені на ринках деяких країн Європи, хоча вони все ще доступні в США, Канаді, Австралії, Новій Зеландії та Південно-Тихоокеанських островах, а також через Інтернет. Чи продають цю дієтичну добавку в Україні? Так, продають. Це легко можна перевірити через пошуковик GOOGLE.

Квітки германдри (Teucrium chamaedrys), рослини, що росте в Європі та на Близькому Сході, використовувались упродовж тисячоліть при різних станах, таких як диспепсія, гіпертонія, подагра, діабет і ожиріння. Їх пропонують у вигляді чаю, капсул та як складник лікеру. Задокументовано багато повідомлень (здебільшого з Франції) про пошкодження печінки квітками германдри. У Німеччині було зареєстровано 26 випадків розвитку некрозу печінки після прийому препаратів на основі цієї рослини. Як правило, цей компонент входив до дієтичних добавок, що використовували для схуднення.

Пенніроял (Hedeoma pulegioides– трава, що містить пулегон і меншу кількість інших монотерпенів. Її давно використовують як абортивний засіб, незважаючи на потенційно летальний гепатотоксичний та нейротоксичний ефекти.

Алкалоїди піролізидину зустрічаються у понад 350 видах рослин у всьому світі. Ці алкалоїди добре відомі у спричиненні гепатотоксичності протягом 70 років, особливо у видів Senecio, Heliotropium, Crotalaria та Symphytium (Comfrey).

Сотні рослин містять піролізидинові алкалоїди, які можуть пошкодити печінку: огірочник лікарський, живокіст лікарський і деякі китайські трави как зі као (горобейник лікарський), гуан донг хуа (мати-й-мачуха), гуан лі гуанг (хрестовник або сенець) і pei lan (сідач). Піролізидинові алкалоїди можуть поступово пошкодити печінку, якщо приймати їх у невеликих кількостях упродовж тривалого часу. Іноді молоко, мед і зерна можуть бути забруднені піролізидиновими алкалоїдами. Це забруднення можна виявити лише у спеціалізованій аналітичній лабораторії.

Що дивно, але на цьому наголошують автори наукових оглядів, що і в Китаї, і в Індії публікується досить мало інформації про гепатотоксичність трав, які використовують в місцевій народній медицині. Зрозуміло, що це не є строгим науковим доказом рекомендації вживати «національні трави». Але, як то кажуть, береженого Бог береже. Власне, принципу максимального використання місцевих трав у дієтичних добавках дотримується Науково-виробничий центр фітопрепаратів «ДОБРАДІЯ», до якого я і належу.

Заради справедливості потрібно зазначити, що українська народна медицина мала величезний досвід успішного використання «токсичних» рослин, грибів для лікування людей. Були випадки і кримінального застосування, але про це із зрозумілих причин краще мовчати. На превеликий жаль, весь цей досвід, очевидно, втрачено?

Як писав Парацельс: «Ліки – отрута, але отрута – ліки. Одна лише доза перетворить ліки на отруту і отруту в ліки...». Згадую мою стареньку сусідку, яка подовжила життя свого онкохворого чоловіка на декілька років настоянкою болиголова. На мій погляд, варто українським ученим, які працюють у галузі фармакогнозії, спробувати відновити ці знання, науково дослідити і почати застосовувати в традиційній медицині.

Хочу заспокоїти збентежених читачів, що в офіційних українських дієтичних добавках токсичні рослини не застосовують. Перед початком виробництва склад БАДів проходить серйозну експертизу в провідних українських наукових і медичних закладах.

Американські лікарі пропонують низку простих правил, яких потрібно дотримуватися, щоб уникнути токсичного ураження печінки. Цим рекомендаціям буде присвячена наступна моя стаття, що буде опублікована на сайті «Добрадія».

Але на основному правилі я завжди наголошую в кожній своїй статті. Завжди потрібно консультуватися зі своїм лікарем щодо безпечності лікарських трав і дієтичних добавок перед тим, як почати їх приймати. Якщо ваш сімейний лікар не може надати потрібної консультації, то зверніться за допомогою до фахівця-фітотерапевта.

У статті використано матеріали Review article: herbal and dietary supplement hepatotoxicity.

д.х.н., проф. Сергій Ярмолюк,
Інститут молекулярної біології і генетики НАН України,
Науково-виробничий центр фітопрепаратів «ДОБРАДІЯ»

Вам також можуть сподобатись До всіх статей
Чи шкідливо спати з увімкненим світлом?
Чи шкідливо спати з увімкненим світлом?

Так, шкідливо. Сон з увімкненим світлом порушує вироблення гормону мелатоніну, впливає на циркадний ритм і цикли сн

05.01.2024 Читати
Любисток лікарський: широкий спектр лікувальних властивостей
Любисток лікарський: широкий спектр лікувальних властивостей

Любисток лікарський (Levisticum officinale) має широкий спектр дії, оскільки містить у своєму складі різні фітохімі

22.12.2023 Читати
Психотерапевт Олег Чабан: порушений сон і його вплив на здоров’я
Психотерапевт Олег Чабан: порушений сон і його вплив на здоров’я

Психотерапевт Олег Чабан є відомим фахівцем у галузі психічного здоров’я. У цій статті ми розглянемо його поради що

12.12.2023 Читати
Чи шкідливо спати з увімкненим світлом?
Чи шкідливо спати з увімкненим світлом?

Так, шкідливо. Сон з увімкненим світлом порушує вироблення гормону мелатоніну, впливає на циркадний ритм і цикли сн

05.01.2024 Читати
Любисток лікарський: широкий спектр лікувальних властивостей
Любисток лікарський: широкий спектр лікувальних властивостей

Любисток лікарський (Levisticum officinale) має широкий спектр дії, оскільки містить у своєму складі різні фітохімі

22.12.2023 Читати
Психотерапевт Олег Чабан: порушений сон і його вплив на здоров’я
Психотерапевт Олег Чабан: порушений сон і його вплив на здоров’я

Психотерапевт Олег Чабан є відомим фахівцем у галузі психічного здоров’я. У цій статті ми розглянемо його поради що

12.12.2023 Читати
Добрадiя